Dynamic Glitter Text Generator at TextSpace.net
Multi-styled Text Generator at TextSpace.net

sâmbătă, 17 septembrie 2011

Icoana Vratarnita a Maicii Domnului, 23 iunie (Uglich)

Icoana Vratarnita a Maicii Domnului, 23 iunie (Uglich)

Doua Icoane facatoare de minuni ale Maicii Domnului sunt cunoscute cu numele de „Vratarnita”: prima este cea de la Muntele Athos – Iviron, Portarita, iar cealalta, la care facem referire mai jos, este numita uneori „Uglich”, Intrucat a devenit faimoasa in orasul Uglich, in anul 1894. 
Mai exact, la 23 iunie 1894 un comerciant din Petersburg a venit la Uglich, in manastirea Adormirii Maicii Domnului, povestind staretului ca a visat-o pe Maica Domnului, care l-a indemnat sa vina aici, la icoana ei, ca sa se vindece de boala grava de care suferea de mult timp.

Inainte de a vedea icoana din vis, negustorul a descris-o. Apoi a gasit-o intr-un depozit al manastirii. De acolo, ea a fost mutata in biserica, iar negustorul s-a rugat inaintea ei. Drept recunostinta pentru vindecarea primita indata, el a ferecat icoana in argint aurit.

In cinstea acestei prime minuni cunoscute la Icoana „Vratarnita” – Uglich, se face pomenirea la 23 iunie, potrivit sinaxarelor ortodoxe ruse.

Este o Icoana rara, in care Maica Domnului apare singura, imbracata in calugarita, cu o lumanare aprinsa in mana dreapta, deasupra unei manastiri – ocrotind flacara credintei. In cealalta mana, tine fie un sir de metanii, in unele variante ale Icoanei Vratarnita, fie un sceptru.

Sursa: Lacasuri Ortodoxe

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu