Dynamic Glitter Text Generator at TextSpace.net
Multi-styled Text Generator at TextSpace.net

vineri, 20 mai 2011

Paraclisul Sfântului Efrem cel Nou


Paraclisul Sfântului Efrem cel Nou



Paraclisul Sfântului Efrem cel Nou,
care este praznuit în 5 mai, ziua în care s-a săvârsit prin moarte mucenicească, şi în 3 ianuarie, ziua aflării cinstitelor sale moaşte


Acest paraclis închinat Sfântului Efrem cel Nou se citeşte sau se cantă, la vreme de mâhnire, de boală, de primejdie ori de grea suferinţă.
Prin darul Mântuitorului Hristos, Cuviosul Mare Mucenic Efrem este grabnic ajutător şi mare făcător de minuni şi din această pricină toţi cei care i se roagă cu smerenie, cu credinţă şi cu dragoste dobândesc mijlocirile sale. Nu sunt puţini cei care, rugându-se Sfantului Efrem, au dobândit tămăduire, între aceştia numărându-se oameni care au fost vindecaţi de cancer, diabet, leucemie, orbire,amnezie, dureri de ochi şi de pântece, piatră la rinichi, boli ale inimii si ale creierului, polinucleoză, hemoragii, dureri de oase şi articulaţii, paralizie, epilepsie şi multe altele. Alţii s-au învrednicit de milostivirea Cuviosului şi au izbândit în procese, au biruit deznădejdea, au căpătat ajutor în vremea operaţiilor,au fost izbăviţi de foc, de înec ori din furtuni şi din alte primejdii de moarte. Mulţi alţii, prin rugăciunile Sfântului Efrem, L-au cunoscut pe Dumnezeu, au apucat pe cărările mântuirii şi au dobândit nădejde nemincinoasă şi vreme de pocăinţă.

Preotul dă obişnuita binecuvântare, zicând:

Binecuvântat este Dumnezeul nostru totdeauna, acum si pururea
şi în vecii vecilor. Amin.
Slavă Ţie, Dumnezeul nostru, slavă Ţie.
Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea eşti şi toate le împlineşti; Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino si Te Sălăşluieşte întru noi si ne curăţeste pe noi de toată întinăciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte făra de moarte, miluieste-ne pe noi (de trei ori).
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Preasfântă Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curaţeste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputinţele noastre, pentru numele Tau.
Doamne miluieste (de trei ori).
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Tatal nostru, Care esti in Ceruri, sfinţeasca-se numele Tau, vie împaraţia Ta, faca-se voia Ta, precum in Cer, asa si pe pamant. Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi si ne iarta noua gresealele noastre, precum si noi iertam gresiţilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne mantuieste de cel rau.
Preotul: Ca a Ta este imparaţia, puterea si slava, a Tatalui si a
Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Doamne miluieste (de 12 ori).
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Veniţi sa ne inchinam Imparatului nostru Dumnezeu.
Veniţi sa ne inchinam si sa cadem la Hristos, Imparatul nostrum Dumnezeu.
Veniţi sa ne inchinam si sa cadem la Insusi Hristos, Imparatul şi Dumnezeul nostru (cu trei inchinaciuni).
Psalmul 142:
Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, intru credinciosia Ta, auzi-ma, intru dreptatea Ta Sa nu intri la judecată cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept inaintea Ta. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viaţa mea o calcă in picioare; facutu-m-a sa locuiesc in intuneric ca morţii cei din veacuri.Mahnit e duhul in mine si inima mea incremenita inlauntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mainilor Tale m-am gandit. Intins-am catre Tine mainile mele, sufletul meu ca un pămant insetoşat. Degrab auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-Ti intoarce faţa Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor ce se coboara in mormant. Fa sa aud dimineaţa mila Ta, ca la Tine imi este nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. Scapa-ma de vrajmasii mei, ca la Tine alerg, Doamne. Invaţa-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau cel bun sa ma povaţuiasca la pamantul dreptaţii. Pentru numele Tau, Doamne, daruieste-mi viaţa. Intru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fa bunatate de starpeste pe vrajmasii mei si pierde pe toţi cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau.

Dumnezeu este Domnul si S-a aratat noua; bine este cuvantat Cel Ce vine intru numele Domnului (de trei ori).

Troparul si condacul Sfantului Efrem, glasul al 3-lea:

Ai stralucit ca soarele pe Colina Neprihaniţilor si ai urcat la Domnul pe calea martiriului, dandu-ţi sufletul sub loviturile necredinciosilor, Sfinte Parinte Efrem, Mare Mucenic al lui Hristos. Pentru aceasta, ai facut ca dumnezeiescul har sa se reverse neincetat spre cei ce cu evlavie iţi striga ţie: slava Celui Ce ţi-a daruit putere, slava Celui Ce ti-a daruit harul tamaduirilor, slava Celui Care da tuturor tamaduiri prin tine.

Pe Colina Neprihaniţilor te-ai intarit vieţuind intru nevoinţă, Parinte de Dumnezeu inţeleptite, si de acolo ai purces pe calea muceniciei. Pentru aceasta, Cel Care daruieste lumii viaţa cu indoita cununa te-a incununat, Mare Mucenice Efrem, si te-a daruit noua ca in tot locul sa te avem ajutator si sa te rugam cu staruinţa: miluieste-i pe cei ce te cinstesc pe tine.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
A Nascatoarei de Dumnezeu:
Pe tine, cea care ai mijlocit mantuirea neamului omenesc, te laudam, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioară, caci cu trupul pe care l-a luat din tine, Fiul tau si Dumnezeul nostru prin Cruce a biruit moartea si ne-a izbavit pe noi dintru puterea stricaciunii si a intunericului celui vesnic.

Psalmul 50:
Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa mulţimea indurarilor Tale sterge faradelegea mea. Mai vartos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curaţeste. Ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu inaintea mea este pururea. Tie Unuia am gresit si rau inaintea Ta am facut, ca sa te indreptaţesti intru cuvintele Tale si sa biruiesti cand vei judeca Tu. Ca iata, intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea. Ca iata, adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale inţelepciunii Tale mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curaţi; spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie, bucura-se-vor oasele cele smerite. Intoarce faţa Ta de catre pacatele mele si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule, si duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele. Nu ma lepada de la faţa Ta si Duhul Tau cel Sfant nu-L lua de la mine. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale si cu duh stapanitor ma intareste. Invaţa-voi pe cei fara de lege caile Tale si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sange, Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de-ai fi voit jertfa, Ti-as fi dat; arderile de totnu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu, duhul umilit, inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, intru bunavoirea Ta Sionului si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptaţii, prinosul si arderile de tot;atunci vor pune pe altarul Tau viţei.

Canonul Sfântului Efrem cel Nou

Cantarea I, glasul al 8-lea
Irmos:
Apa trecandu-o ca pe uscat si din rautatea egiptenilor scapand israeliteanul, striga: Izbavitorului si Dumnezeului nostru sa-I cantam.

Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Din varsta tinereasca ai iubit frumuseţea cereasca si rugaciunea cea de taina si indreptandu-ţi pasii spre manastirea Buneivestiri, prin indelungata nevoinţa calugareasca si apriga osteneala a muceniciei ne-ai luminat pe noi cu vestea cea buna a vieţuirii si a minunilor tale, dumnezeiescule Efrem.

Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Ca si un neclătit pom al vieţii ţi-ai ţintuit privirea spre cele de Sus, rabdand cu blandeţe si mărinimie chinurile cele cumplite ale martiriului. Iar cei care te căzneau, fiind robi ai morţii launtrice, navaleau si azvarleau in tine cu rodurile beznei si ale cruzimii, ramanand orbiţi intru impietrirea lor si nepricepand ca aceeasi dragoste care iţi dadea ţie putere le-a daruit si lor fiinţă.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Cunoscand prin dar si faptuire smerenia Domnului Hristos, ţi-ai tainuit sfintele oseminte in sanurile pamantului, Sfinte Parinte Efrem, iar prin rugaciunile tale cele fierbinţi, in taina ai indreptat umbletele multora care porneau spre taramul nelegiuitei mandrii si spre adancul pacatului.

Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
A Nascatoarei de Dumnezeu:
Cu umilinţă cadem inaintea ta, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, căci suntem cuprinsi deopotrivă de neputinţa sufletului si a trupului, dar tu, ca una care esti Maica si Fecioară, prin marea ta milostivire daruieste-ne izbavire din asuprirea necazurilor si a bolilor celor de multe feluri.

Cantarea a III-a
Irmos:
Doamne, Cela Ce ai facut cele de deasupra crugului ceresc si ai zidit Biserica, Tu pe mine ma intareste intru dragostea Ta, ca Tu esti marginea doririlor si credinciosilor intarire, Unule, lubitorule de oameni.

Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Privind Preabunul Dumnezeu la veacul nostru si vazand cat de mult ne-am inrait si cat s-a slabanogit firea omeneasca, a descoperit lumii sfintele tale moaste, Cuvioase Mucenice Efrem. Trimis ai fost de Sus sa ne fii mangaietor prin faptele tale minunate, iar prin tamaduiri sa ne vindeci si sa cureţi feţele noastre manjite de pacat si deznadajduire.

Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Sfinte Mare Mucenice Efrem, nu inceta sa te rogi pentru noi inaintea Domnului si Mantuitorului nostru lisus Hristos, Cel pe Care atunci cand vieţuiai pe pamant L-ai vazut ascuns intru evanghelicestile porunci, iar acum ÎI vezi faţa catre faţa intru stralucirea smereniei si a dragostei Sale dumnezeiesti.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
La praznicul Sfintei Cruci te-ai nascut in lume dintru dureri de maica, iar prin durerile cele multe ale rastignirii tale mucenicesti ai inceput a praznui nasterea ta pentru Viaţa cea Vesnica. Intru acestea fiind preamarit de Dumnezeu, te rugam sa ne binecuvintezi si pe noi, pecetluindu-ne cu semnul Sfintei Cruci, intru care sa biruim cu biruinţa nemincinoasa.
Si acum si pururea si in vecii vecilor.Amin.
A Nascatoarei de Dumnezeu:
Preacurata Fecioara, in cuptorul patimirilor celor de multe feluri aflandu-ne, catre tine ridicam glasul nostru si strigam: Preasfânta Maica a lui Dumnezeu, miluieste-ne cu darul Aceluia pe Care L-ai nascut in chip feciorelnic.

Stihiri:

Putred si găunos s-a facut omul prin gustarea din pomul cunostinţei binelui si raului, iar tu, Sfinte Parinte Efrem, intru sângiuirile muceniciei te-ai facut urmator al Stapanului Hristos, daruind tainică imbraţisare firii omenesti. Prin dumnezeiască iconomie trupul tau a fost ascuns in scorbura copacului ca nouă,
celor orbiti de moarte, sa ne fie samanţă si sevă a Pomului Vieţii Vesnice cel pururea infloritor si roditor.

Biruind focul patimilor trupesti si izbandind intru parjolul muceniciei, ne daruiesti roua rugaciunilor tale, Preacuvioase Parinte Efrem, si ne scoţi din aprinderea poftelor si a multor primejdii.

Este cu neputinţă sa moara cel care Îi urmeaza intru adevar Stapanului Hristos, si intru aceasta putere venind tu in mijlocul nostru, Parinte Efrem, cu indrazneala marturisim tuturor, graind: Sfantul este intru totul viu!

Preotul zice ectenia: Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule... la care îi pomeneste pe cei pentru care se face paraclisul. Daca paraclisul se savarseste fara preot, aici vom zice: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, Mare Tamaduitor si Facator de minuni, milostiveste-te spre robii tai acestia... si pomenim numele celor pentru care ne rugam.
Doamne miluieste (de 12 ori). Apoi preotul zice ecfonisul: Ca milostiv
si iubitor de oameni Dumnezeu esti si Tie slava inalţăm, Tatalui si
Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Sedealna, glasul al 4-lea:
Prin puterea dragostei lui Hristos, pacatele, beteşugurile, neputinţele si sfasierile noastre launtrice le iei asupra ta, preablandule Parinte Efrem, si intru acest chip stai inaintea Tronului Dumnezeirii, invesmantat cu preaslavita haină a smereniei. Pentru aceea te rugăm să ne tămaduiesti pe noi, indulcindu-ne cu o picătura din dumnezeiescul tau har, ca sa nu fim biruifi de mahnirea cea amara care ne intampina in multe feluri.

Cântarea a IV-a
Irmos:
Tu esti intarirea celor ce alearga la Tine, Doamne, Tu esti lumina celor intunecaţi si pe Tine Te lauda duhul meu.

Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos
Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Inalţă cugetul meu cel pamantesc si daruieste-mi tamaduire trupului, dumnezeiescule Efrem, invrednicindu-ma si pe mine de indulcirea milostivirii si a ocrotirii tale parintesti. Pazeste-ma intru acoperamantul trezviei tale si fii pogorâtor prunciei mele sufletesti, caci tu insuţi cunosti ca nu pot bea decat laptele duhovnicesc al minunilor tale, iar pentru painea cea coapta in focul nevoinţei si al muceniciei tale inca nu am dinţi.

Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos
Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Preacuvioase Efrem, in vâltoarea acestei lumi te afli in chip tainic si le iesi in intampinare celor care iţi pun inainte neputinţele si bolile cele de multe feluri. Grabnic este ajutorul tau, Parinte, si pe nimeni nu treci cu vederea dintre cei ce ţi se roaga cu credinţa, ci cu buna mireasma a tamaduirilor ii indrepţi catre Imparaţia Cerurilor.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Cunoscand slabiciunea firii omenesti si stiind dintru pustniceasca nevoinţă cât poate fi de adanca si de cumplita mahnirea deznadajduirii, dai grabnica ajutorare celor doboraţi de intristare, biruindu-1 inca o data pe cel care arunca samanţa morţii si este potrivnicul neamului omenesc.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
A Nascatoarei de Dumnezeu:
Preasfanta Maica a lui Dumnezeu, fii noua milostiva şi starpeste deznadejdea sufletelor noastre, picurandu-ne in inimi dar şi pricepere pentru a vedea cat de mare este taina prin care Dumnezeu Fiul S-a facut om pentru mantuirea neamului omenesc.

Cantarea a V-a
Irmos:
Lumineaza-ne pe noi, Doamne, cu poruncile Tale si cu braţul Tau cel preainalt; pacea Ta da-o noua, lubitorule de oameni.
Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos
Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Vindecându-ne de multe suferinţe si de nenumarate boli, toate durerile noastre le iei asupra ta, Parinte Efrem, inmulţind in acest chip durerile tale mucenicesti, dar biruindu-le prin dumnezeiasca putere a Invierii. Nu inceta sa ne incredinţezi pe noi de mila ta cea mare, ca sa nu fim covarsiţi si biruiţi de deznadejdea noastra cea de toate zilele.
Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos
Dumnezeu pentru tămaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Ti-ai plecat cugetul inaintea Voii lui Dumnezeu cand chinuitorii tai s-au apropiat de tine cu taciunele cel aprins, iar atunci cand ei, fiind turbaţi de cruzime, ţi 1-au infipt in pantece, intru potirul durerilor tale Preadulcele lisus a revarsat din vinul cel nou care se dă tuturor celor care râvnesc a se adăpa din taina cea mare a dragostei si a smereniei dumnezeiesti.
Slavă Tatălui si Fiului si Sfantului Duh.
Preacuvioase Mucenice Efrem, primind in pântecele tău tăciunele cel aprins al necredinciosilor, ai plinit porunca iubirii vrăjmasilor si lacrimand pentru chinuitorii tai, ai cerut pentru ei iertare de la Dumnezeu, ca unii care sunt fii ai Evei celei care s-a
supus morţii. Pentru acestea, indrăznim a-ţi striga: Miluieste-ne in dar pe noi, neputinciosii!
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
A Nascatoarei de Dumnezeu:
Strămoaşa s-a atins de lemnul cunostinţei binelui si răului, iar mâna ei nu s-a mai aprins de focul cel duhovnicesc, ci doar a căpătat in dar făgaduinţa Intrupării lui Dumnezeu. Izbăvire am dobandit prin Maica-Fecioară, cea care neprihănit L-a purtat in pantece si L-a nascut pe Fiul lui Dumnezeu, intru a Carui mană sunt focul si jitniţele Invierii.

Cantarea a Vl-a
Irmos:
Doamne, Cela Ce ai facut cele de deasupra crugului ceresc si
ai zidit Biserica, Tu pe mine ma intareste intru dragostea Ta, că
Tu esti marginea doririlor si credinciosilor intarire, Unule, lubitorule de oameni.
Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos
Dumnezeu pentru tamăduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Mulţimea metehnelor noastre sufletesti si a bolilor trupesti, o vindeci, Cuvioase Parinte, prin mulţimea ranilor si a suferinţelor tale sfintite, si picurand samanţa sangelui si a sudorilor tale mucenicesti in ogorul eel secetos si sterp al inimilor noastre, ne indulcim, mulţumindu-ţi pentru revarsarea binefacerilor tale.
Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos
Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Bucurie si incredinţare ai adus celui inchis in temniţă si cu puterea harului dumnezeiesc si a smereniei ai luat asupra ta orisice invinuire, arătându-ne că esti cu adevărat următor al Blandului Hristos, Cel Care a luat asupra Sa toate păcatele noastre si care din nemărginită dragoste pentru om a intins braţele pe Cruce.
Slavă Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Trecand peste valul cel involburat al acestei vieţi, ai ajuns la ţărmul cel pururea fiitor al Impăraţiei Preasfintei Treimi, dumnezeiescule Efrem. Insa auzind suspinurile si rugaciunile noastre, vii degrab sa ne slujesti pe noi, cei care nu suntem vrednici să sarutam nici urma picioarelor tale.
Si acum si pururea si in vecii vecilor.Amin.
A Nascatoarei de Dumnezeu:
De negura cea intunecata a pacatelor mele sunt cuprins, iar mahnirea cea amara imi otraveste sufletul. De aceea, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, cad inaintea ta si te rog: ridica-ma si pe mine intru nadejdea cea buna a milostivirii tale.

Stihiri:
Pilda de smerenie te-ai facut noua tuturor, Preacuvioase Efrem, caci pentru intarirea noastra in credinţă ai iconomisit multe feluri de minuni si pana astazi nu te-ai scarbit de noi, cei ce suntem atat de zabavnici intru fapta cea buna.

Ajuta-ne, Sfinte Parinte Efrem, ca prin credinţă si nadejde buna sa dobandim ajutorul cel de Sus si intru acest chip sa biruim multimea asupririlor si a cumplitelor involburari ale acestei lumi.

Invaţându-ne sa fim cu luare-aminte si recunoscatori, ne izbavesti de nesimtirea sufleteasca si de impietrirea cea invartosata a mandriei, Preacuvioase Mucenice Efrem. Pentru aceasta, te rugam sa veghezi in toata vremea asupra noastra si luminandu-ne cugetele cu raza smereniei, ridica-ne intru lucrarea evanghelicestilor porunci.

Preotul zice ectenia: Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule... la care
ii pomeneste pe cei pentru care se face paraclisul, Daca paraclisul se
savarseste fară preot, aici vom zice: Sfinte Parinte si Mare Mucenice
Efrem, Mare Tamaduitor si Facator de minuni, milostiveste-te spre
robii tai acestia... si pomenim numele celor pentru care ne rugam.
Doamne miluieste (de 12 ori). Apoi preotul zice ecfonisul: Ca milostiv
si iubitor de oameni Dumnezeu esti si Tie slava inalţam, Tatalui si
Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Condac, glasul al 3-lea:
Multimea nevoinţelor calugaresti si a patimirilor mucenicesti le-ai purtat pe umerii tai, precum o cruce, Sfinte Parinte Efrem, si ai urmat Stapanului Hristos, Cei Care a luat asupra Sa toata neputinţa, patimirea si toata osanda pacatelor noastre.

Prochimen, glasul al 4-lea:
Cinstita este inaintea Domnului moartea cuviosilor Lui.
Stih: Ce vom rasplati Domnului pentru toate cate ne-a dat noua?

APOSTOLUL

Preotul: Inţelepciune.
Din Epistola catre Romani a Sfantului Apostol Pavel citire (8,28-39):
(Daca la savarsirea paraclisului nu se afla nici un preot ori diacon, Apostolul si Evanghelia pot fi citite de catre un simplu credincios, cu luare-aminte, cu smerenie si dragoste.)

Stim ca Dumnezeu toate le lucreaza spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, al celor care sunt chemati dupa voia Lui; caci pe cei pe care i-a cunoscut mai inainte, mai inainte i-a si hotarat sa fie asemenea chipului Fiului Sau, ca El sa fie intai nascut intre multi frati. Iar pe care i-a hotarat mai inainte, pe acestia i-a si chemat; si pe care i-a chemat, pe acestia i-a si indreptat; iar pe care i-a indreptat, pe acestia i-a si marit. Ce vom zice deci la acestea? Daca Dumnezeu e pentru noi, cine este impotriva noastra? El, Care pe Insusi Fiul Sau nu L-a cruţat, ci L-a dat mortii pentru noi toti, cum nu ne va da, oare, toate impreuna cu El? Cine va ridica pâră impotriva alesilor lui Dumnezeu? Dumnezeu este Cel Care indrepteaza; Cine este Cel Care osandeste? Hristos, Cel Care a murit si mai ales Cel Care a inviat, Care si este de-a dreapta lui Dumnezeu, Care mijloceste pentru noi! Cine ne va desparti pe noi de dragostea lui Hristos? Necazul, sau stramtorarea, sau prigoana, sau foametea, sau lipsa de imbracaminte, sau primejdia, sau sabia? Precum este scris: ,,Pentru Tine suntem omorati toata ziua, socotiţi am fost ca niste oi de junghiere". Dar in toate acestea suntem mai mult decat biruitori, prin Acela Care ne-a iubit. Caci sunt incredinţat ca nici moartea, nici viaţa, nici ingerii, nici stapanirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile, nici inaltimea, nici adancul si nici o alta faptura nu va putea sa ne desparta pe noi de dragostea lui Dumnezeu cea intru Hristos lisus, Domnul nostru.
Preotul: Pace tie, cititorule. Citeţul: Si duhului tău. Aliluia...

EVANGHELIA
(Luca 6,17-23)

Preotul: Cu inţelepciune drepti, sa ascultăm Sfanta Evanghelie. Pace tuturor. Credinciosii: Si duhului tau. Preotul: Din Sfanta Evanghelie de la Sfantul Apostol si Evanghelist Luca citire.
Credinciosii: Slava Tie, Doamne, slava Tie. Preotul: Sa luam aminte.

In vremea aceea, a stat lisus in loc şes si multime multa de ucenici ai Sai si multime mare de popor din toată Iudeea, din Ierusalim si de pe ţărmul Tirului si al Sidonului, care venisera ca sa-L asculte si sa se vindece de bolile lor. Si cei chinuiti de duhuri necurate se vindecau. Si toata multimea cauta sa se atinga de El, ca putere iesea din El si-i vindeca pe toti. Si El, ridicandu-Si ochii spre ucenicii Sai, zicea: Fericiti voi, cei saraci, ca a voastra este Imparatia lui Dumnezeu. Fericiti voi, care flamanziti acum, ca va veti satura. Fericiti cei ce plangeti acum, că veti rade. Fericiti veti fi cand oamenii va vor uri pe voi si va vor izgoni dintre ei si va vor batjocori si vor lepada numele vostru ca rau din pricina Fiului Omului. Bucurati-va in ziua aceea si va veseliti, ca, iata, plata voastra multa este in Cer.

Slava Tatalui si-Fiului si Sfantului Duh.
Pentru rugaciunile Preacuviosului Tau Efrem, Milostive,curaţeste multimea greselilor noastre.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive, curaţeste multimea greselilor noastre.

Stih: Miluieste-ne, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si după multimea indurarilor Tale, curaţeste faradelegile noastre.

Stihire, glasul al 6-lea:
Călăuză fă-te noua, Parinte Efrem, ca prin rugaciunile si ajutorul tău să biruim toate involburările lumesti si ispitirile vrăjmasului şi să dobandim incredinţarea cea smerită a necuprinsei milostiviri a lui Dumnezeu.

Preotul:
Mantuieste, Dumnezeule, poporul Tau si binecuvintează mostenirea Ta. Cerceteaza lumea Ta cu mila si cu indurari. Inalţă fruntea dreptmaritorilor crestini si trimite peste noi milele Tale cele bogate. Pentru rugaciunile Preacuratei Stapanei noastre Născătoarei de Dumnezeu si pururea Fecioarei Maria; cu puterea cinstitei si de viaţă facatoarei Cruci; cu folosirile cinstitelor Puteri Ceresti celor fara de trup; pentru rugaciunile cinstitului, maritului Prooroc, Inaintemergatorului si Botezatorului loan; ale Sfintilor, maritilor si intru tot laudatilor Apostoli; ale celor intre Sfinţi Părintii nostri, mari dascali si ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvantatorul si loan Gura de Aur, Atanasie cel Mare, Chiril, Nicolae al Mirelor Lichiei si Spiridon al Trimitundei, facatorii de minuni; ale Sfintilor, maritilor, bunilor biruitori Mucenici; ale Sfantului Preacuviosului Mare Mucenic si Tamaduitor Efrem cel Nou; ale Preacuviosilor si de Dumnezeu purtatori parintii nostri: Grigorie Decapolitul, Nicodim cel sfintit si Dimitrie cel Nou; ale Sfinţilor si dreptilor dumnezeiesti parinti loachim si Ana; ale Sfantului (numele), a carui pomenire o savârsim astazi, si pentru ale Tuturor Sfintilor, rugamu-ne, Multmilostive Doamne, auzi-ne pe noi, pacatosii, si ne miluieste pe noi.

Doamne miluieste (de 12 ori).
Apoi ecfonisul:
Cu mila si cu indurarile si cu iubirea de oameni…
Daca paraclisul se savarseste fara preot, credinciosul zice aceasta rugaciune:

Dumnezeiescule Parinte Efrem, suferinţele nestiute ale sufletului si durerile cele multe ale trupului ma imping in involburarea mahnirii si de aceea, stiindu-te grabnic ajutator, imi indrept spre tine putina mea nadejde si credinţa. Tu insuti cunosti ce este adancul singurătăţii si al pustiirii, de aceea te rog sa imi vii intru intampinare si să-mi mijlocesti tamăduire sufletului si trupului. Sfinte Mucenice al lui Hristos, sfasierile mele sufletesti si amărăciunile agonisite din necunoasterea lui Dumnezeu mă coplesesc cu bezna lor, dar dacă moartea a biruit sufletul si trupul meu, prin rugaciunile tale sfinte primeste acest intuneric si arunca in el seminţele cele de lumina ale evanghelicestilor porunci. Ridica-
ma si intareste-ma, Sfinte Efrem, intru fapta buna cea lucratoare ca sa ma invrednicesc de Sfintele Taine ale lui Hristos si astfel sa dobandesc tamaduire deplina si putere duhovniceasca pentru a pune inceput bun. Amin.
Doamne miluieste (de 12 ori).

Cantarea a VII-a
Irmos:
Tinerii cei ce au mers din ludeea in Babilon oarecand cu credinţa Treimii vapaia cuptorului au calcat-o, cantand: Dumnezeul Parinţilor nostri, bine esti cuvantat.
Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos
Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Mireasma cea duhovniceasca a moastelor tale se revarsa in toate madularele firii omenesti, ca o seva datatoare de viaţa, alungand din inimile noastre stricaciunea necredinţei si daruindu-ne tamaduire trupurilor. Intareste-ne pe noi, Preacuvioase, ca prin harul lui Hristos sa rodim macar mugurul gandului smerit si al chipului de pocainţă.
Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos
Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Purtand haina cea monahiceasca, te-ai invesmantat si cu harul smereniei lui Hristos, Parinte Efrem, si intru acest chip lucrand multe nevoinţe pustnicesti, 1-ai biruit pe vrajmasul cel mandru si pizmătăreţ al firii omenesti. Iar Cel a Carui viaţa este smerenia, cunoscandu-te intru plecarea cugetelor tale, ţi-a daruit si ostenelile mucenicesti si te-a invrednicit sa bei un strop din amarul pe care El 1-a baut intreg in Gradina Ghetsimani.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Purtător al Crucii si al florilor neprihanirii te-ai aratat a fi, dumnezeiescule Efrem, iar ostenelile tale monahicesti ţi s-au făcut inaintemergatoare ale caznelor mucenicesti. De aceea, ne inchinam inaintea ta ca unuia care esti vestitor al Vesniciei si rod preaminunat al Invierii Domnului Hristos.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
A Nascatoarei de Dumnezeu:
Jugul beteşugurilor celor de multe feluri il purtam asupra noastra, Preasfanta Fecioara de aceea, cu lacrimi cazand inaintea ta, te rugam sa ne intaresti, sa ne daruiesti rabdare, iar la vremea cuvenita sa ne mijlocesti si deplina vindecare prin darul Fiului tau si Dumnezeului nostru.

Cantarea a VIII-a
Irmos:
Pe Imparatul Ceresc, pe Care Îl lauda ostile ingeresti, laudaţi-L si-L preainalţaţi intru toţi vecii.
Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos
Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Nu incetezi sa imbraţisezi suferinţa intregii lumi, Preacuvioase, iar ranile tale mucenicesti se innoiesc prin caderile si neputintele noastre. Intru dragostea cea nemincinoasa a Evangheliei iei asupra ta sluţenia păcatelor şi a bolilor noastre şi te arăţi stâlcit şi fără de frumuseţe,tu, cela care te-ai făcut preafrumos prin harul cel îndumneizeitor al Preasfintei Treimi.
Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos
Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Multe lacrimi se indreapta spre tine, Parinte Efrem, si pe nici una nu o treci cu vederea, ci in chip tainic ori adeverit daruiesti tuturor tamaduire, mangaiere ori indreptare. Ridica-ne, Cuvioase Mucenice, si ne intareste spre lucrarea dumnezeiestilor porunci.
Binecuvantam pe Tatal si pe Fiul si pe Sfantul Duh, Domnul.
Pom incarcat de roadele sfintelor rugaciuni ne esti, Parinte Efrem, si toţi cei care ne-am intins mainile spre ramurile sfinţeniei tale am gustat dupa a noastra masura din rodul Vesniciei, iar dorul poftelor lumesti ni s-a impuţinat si vestejit.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
A Nascatoarei de Dumnezeu:
Nadejde am dobandit, Preacurata Fecioara, caci milostivirea ta de Maica ne invaluie in chip tainic pe toţi cei care ne inchinam Celui Care S-a nascut cu trup dintru tine, Domnul si Mantuitorul Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul.
Stih: Sa laudam, bine sa cuvantam si sa ne inchinam Domnului, cantandu-I si preaslavindu-L pe Dansul intru toţi vecii.
Irmosul:
Pe Imparatul Ceresc, pe Care Il lauda ostile ingeresti, laudaţi-
L si-L preainalţaţi intru toţi vecii.

Cantarea a IX-a
Irmos:
Spaimantatu-s-au cerurile si marginile pamantului s-au cutremurat, ca Dumnezeu S-a aratat oamenilor in trup.
Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Ai sfinţit locurile prin care ai trecut, Preacuvioase, si toata firea cea necuvantatoare s-a umplut de buna mireasma a harului Duhului Sfant, care se odihneste intru tine. Ridica-ne si pe noi din nesimţirea sufleteasca si din stricaciunea bolilor trupesti, impartasindu-ne cu darurile cele bogate care se fac lucratoare prin sfinţitele tale rugaciuni.
Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos
Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Putere preastralucita ne vesteste lemnul Crucii, caci toata minciuna se surpa prin razele lucrarii ei si toţi cei care bolim cu mandria cea dintru inceput a stramosilor suntem vadiţi de lumina adevarului, cea care patrunde pana la incheietura sufletelor. Preacuvioase Parinte Efrem, roaga-te pentru noi intru puterea si smerenia Adevarului, Care este Insusi Domnul si Mantuitorul
nostru lisus Hristos.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Prin mandrie dobandim partasie cu vrajmasul firii omenesti, insa Preabunul Stapan a imbraţisat pentru noi moartea si ridicandu-Se prin Inviere, ne-a ridicat si pe noi catre vesnicele locasuri, daruindu-ne slobozenie intru dragostea Sa cea nepieritoare si nemarginita. Sfinte Mucenice Efrem, lumineaza-ne pe noi cu slava nevoinţelor tale ca sa ne facem vrednici sa gustam macar puţin din rodurile smereniei tale.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
A Nascatoarei de Dumnezeu:
Prin amagire a voit stramoasa sa guste indumnezeirea, insa a dobandit numai amarul cunostinţei binelui si raului dintru care buzele ei s-au vestejit. Dar prin Intruparea Fiului lui Dumnezeu din tine, Preasfanta Fecioara si Maica, am dobandit Focul cel Viu, Trupul si Sangele Mantuitorului Hristos.

Apoi troparele acestea:

Invaţându-ne pe toţi dragostea cea adevarata a lui Hristos, esti deopotriva de aproape de cei din Grecia, din America ori din alte colţuri ale lumii si pe nimeni nu treci cu vederea atunci cand esti chemat cu credinţă, Parinte Mucenice Efrem. Pentru aceasta, inchinandu-ne sfinţeniei tale, ne rugam graind asa: Preacuvioase Parinte, nu trece cu vederea sufletele noastre, ci mijlocind pentru noi inaintea Mantuitorului, lumineaza-ne cu raza cea fierbinte a nadejdii nemincinoase.
Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos
Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Ne-am aprins in focul feluritelor patimiri trupesti si sufletesti, insa inchinandu-ne la icoana ta si luand aminte la minunile pe care le savarsesti, ne racorim prin lacrimile mijlocirilor tale, Sfinte Efrem, Tamaduitor si Mare Mucenic al lui Hristos.

Stih: Roaga-te pentru noi, Parinte Efrem, ca prin primirea Sfintelor Taine sa biruim toata nesimţirea si sa se izvodeasca in noi chip de pocăinţă si de nemincinoasă innoire.
Pazindu-ţi mintea de toate gandurile trupesti si pămantesti, ai dobandit in inima harul cel dumnezeiesc al rugaciunii necurmate, Preacuvioase Efrem, iar dintru revarsarile lui ţi s-au sfintit si sufletul si trupul. Pentru aceea te rugam, lumineaza mintile noastre ca sa pricepem cat de mult iubim lucrurile cele stricacioase.
Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Cu darul tau cel minunat vino si in casa sufletelor noastre si, aratandu-ţi puterea si slava, trezeste-ne din somnul netrezviei si ne ridica spre lucrarea dumnezeiestilor porunci ale Domnului si Mantuitorului nostru Hristos.
Stih: Roaga-te pentru noi, Parinte Efrem, ca prin primirea Sfintelor Taine sa biruim toata nesimtirea si sa se izvodeasca in noi chip de pocainţa si de nemincinoasa innoire.
Sarmani suntem noi, caci nu putem pricepe prietenia Sfintilor lui Dumnezeu din pricina ca suntem invaluiti de negura cea deasa a poftelor pamantesti. Apropie-te si de noi, Sfinte Efrem, si imprastiindu-ne toata pâcla sufleteasca, arata-ne stralucirile Soarelui Dreptatii, intru care Toti Sfintii marturisesc ca ei una sunt intru Hristos Domnul.
Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Cine a vazut multimea ostenelilor tale? Cine a priceput adancul plansului tau launtric? Cine a cunoscut ravna pocainţei tale? Cine stie in chip lamurit numarul lacrimilor tale? Cine a auzit sfasierea suspinelor tale? Cine a putut sa priveasca ostenelile muceniciei tale? Cine a putut veni sa te intareasca atunci cand erai cuprins de pârjolul durerilor? Cine te iubeste cu dragoste nemincinoasa si vesnica? Cu adevarat, nimeni altcineva decat Acela Care ti-a umplut inima de dragostea Sa cea dumnezeiasca.
Stih: Roaga-te pentru noi, Parinte Efrem, ca prin primirea Sfintelor Taine sa biruim toata nesimtirea si sa se izvodeasca in noi chip de pocainţă si de nemincinoasa innoire.
Întru Rastignirea si Invierea Domnului Hristos ne straluceste Crucea ca si un Pom al Vietii, iar tu, Parinte Efrem, rastignit fiind in pom si biruind intru puterea Crucii, reversi asupra noastra roadele cele minunate ale ostenelilor tale.
Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos
Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Bucura-te, Sfinte Efrem, ca siroaiele sangiuirilor tale au curs pana in Cer; bucura-te, cel care te-ai socotit mai prejos decat toata faptura; bucura-te, nevoinţa de taina ce nu poate fi priceputa decat prin smerenia lui Hristos; bucura-te, imbratisare sfanta harazita firii omenesti; bucura-te, ca ai daruit lumii revarsarile lacrimilor si ale sangiuirilor tale; bucura-te, pentru ca te rogi fierbinte si pentru cei care nu te cunosc; bucura-te, ca multora le faci bine si ramai nestiut; bucura-te, ca savarsesti minuni aratate, veselind Biserica lui Hristos; bucura-te, ca focul muceniciei tale ne curaţeste de zgura pacatului; bucura-te, Sfinte Efrem, caci cu mucenicia ta ai sporit biruinţa Fiului lui Dumnezeu!
Stih: Roaga-te pentru noi, Parinte Efrem, ca prin primirea Sfintelor Taine sa biruim toata nesimtirea si sa se izvodeasca in noi chip de pocainţă si de nemincinoasa innoire.
Sfinte Parinte Efrem, iti mulţumim pentru toate minunile pe care tu le faci pentru noi, neputinciosii, insa este cu cuviinţă a ne pleca inaintea ta si a-ţi fi recunoscatori si pentru toate cele pe care smerenia ta nu vrea sa le scoata la aratare.
Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Cunoscand multimea patimirilor omenesti, cu ochi milostiv privesti spre cei aflaţi pe patul suferinţei, Parinte Efrem, si radicand bratele tale catre bunatatea Mantuitorului Hristos, ne dobandesti tamaduire deopotriva sufletului si trupului. Cuvioase Mucenice, nu inceta a te ruga lui Dumnezeu pentru noi, cei aflaţi in multe feluri de boli si de necazuri.
Stih: Roaga-te pentru noi, Parinte Efrem, ca prin primirea Sfintelor Taine sa biruim toata nesimtirea si sa se izvodeasca in noi chip de pocainţă si de nemincinoasa innoire.
Cei care s-au invrednicit sa se inchine sfintelor tale moaste, Cuvioase Parinte Efrem, marturisesc despre darul lor cel mare, despre care auzind si noi, cei de departe, ii aducem inchinare Mantuitorului Hristos, Cel Care are putere sa sfinţeasca sufletele si trupurile celor care cred intru Dumnezeirea Lui.
Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos
Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Cu florile cele neprihanite ale virtutilor si ale nevoinţelor tale mucenicesti ai inmultit podoaba Raiului, Sfinte Efrem, iar noua, celor de pe pamant, ne picuri din mireasma cea dumnezeiasca a harului lui Hristos, intru a Carui putere ai biruit lumea si toata cugetarea cea trupeasca.
Stih: Roaga-te pentru noi, Parinte Efrem, ca prin primirea Sfintelor Taine sa biruim toata nesimtirea si sa se izvodeasca in noi chip de pocainţă si de nemincinoasa innoire.
Intru toate nevoile ni te faci ajutator, dumnezeiescule Parinte Efrem, iar noi ne smerim si ne plecam inaintea ta, nestiind ce se mai cuvine sa graim spre lauda ta. Pentru aceea, ca unul care esti ocrotitor al fiecarui om in parte, al familiilor si al seminţiilor, al crestinatatii si al intregii firi omenesti, tu insuti suspina pentru noi toti inaintea Dumnezeului Celui Care S-a facut Om.
Stih: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, roaga-te lui Hristos
Dumnezeu pentru tamaduirea sufletelor si a trupurilor noastre.
Ti-ai tainuit sfintele moaste vreme de cinci veacuri, Preacuvioase Parinte Efrem, iar cand Mantuitorul Hristos a socotit ca se cuvine sa aduci folos firii omenesti prin minuni aratate, a descoperit maicii Macaria sfintitele tale oseminte. Iar de atunci cuvintele minunilor si ale milostivirii tale nu inceteaza a se scrie in inimile tuturor.
Stih: Sfinte Efrem, nu inceta a te ruga lui Hristos Dumnezeu pentru mantuirea sufletelor noastre.
Prin dumnezeiestile tale rugaciuni ne esti intampinare intru toate caile acestei vieti si de aceea, Sfinte Parinte Efrem, cadem inaintea ta si iti cerem cu umilinţă: nu inceta a ne intari pasii pe cararile cele sfinte ale poruncilor lui Hristos-Dumnezeu.
Stih: Roaga-te pentru noi, Parinte Efrem, ca prin primirea Sfintelor Taine sa biruim toata nesimtirea si sa se izvodeasca in noi chip de pocainţă si de nemincinoasa innoire.
Sfinte Parinte Efrem, dintru multimea nevoinţelor tale pustnicesti si mucenicesti ai dobandit chipul barbatului desavarsit si de aceea te rugam ca, privind cu multa mila la pruncia noastra duhovniceasca, sa ne iconomisesti ca hrana mangaierea si ocrotirea ta, intru care mereu sa ne veghezi.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Intru multe tamaduiri aratandu-ti slava muceniceasca, ungi feţele noastre cu untdelemnul veseliei, iar noi, plecandu-ne capul inaintea lui Dumnezeu, Cel Care te-a proslavit prin minuni, îţi strigam plini de nadejde: Sfinte Parinte Efrem, nu inceta a mijloci pentru noi inaintea Mantuitorului Hristos!
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
A Nascatoarei de Dumnezeu:
Preasfanta Maica a lui Dumnezeu, slava dragostei si a milostivirii tale ne însenineaza pe toţi cei care, venind catre tine, dobandim tamaduire prin darul tau. De aceea, cadem inaintea ta si mulţurnindu-ti, te rugam: pazeste-ne pe noi sub acoperamantul tau cel sfant si ne lumineaza cu stralucirea evanghelicestilor porunci.

Apoi:
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-
ne pe noi (de trei ori).
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curaţeste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputinţele noastre, pentru numele Tau.
Doamne miluieste (de trei ori).
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Tatal nostru, Care esti in Ceruri, sfinţească-se numele Tau, vie imparaţia Ta, faca-se voia Ta, precum in Cer, asa si pe pamant. Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi si ne iarta noua gresealele noastre, precum si noi iertam gresiţilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne mantuieste de cel rau.
Preotul: Ca a Ta este imparaţia, puterea si slava, a Tatalui si a Fiului si a Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Apoi troparele, glasul al 6-lea:
Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca, nepricepandu-ne de nici un raspuns, aceasta rugaciune aducem Tie, ca unui Stapan, noi, pacatosii robii Tai, miluieste-ne pe noi.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Doamne, miluieste-ne pe noi, ca intru Tine am nadajduit; nu te mania pe noi foarte, nici pomeni faradelegile noastre, ci cauta si acum ca un milostiv si ne izbaveste pe noi de vrajmasii nostri, ca Tu esti Dumnezeul nostru si noi suntem poporul Tau; toţi lucrul mainilor Tale si numele Tau chemam.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
A Nascatoarei de Dumnezeu:
Usa milostivirii deschide-o noua, binecuvantata Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, ca sa nu pierim cei ce nadajduim intru tine, ci sa ne mantuim prin tine din nevoi, caci tu esti mantuirea neamului crestinesc.

Preotul zice ectenia: Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule... la care
ii pomeneste pe cei pentru care se face paraclisul. Daca paraclisul se savarseste fara preot, aici vom zice: Sfinte Parinte si Mare Mucenice Efrem, Mare Tamaduitor si Facator de minuni, milostiveste-te spre robii tai acestia... si pomenim numele celor pentru care ne rugam. Doamne miluieste (de 12 ori).

Si se face otpustul:
Doamne lisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale, ale Sfantului Efrem cel Nou si ale Tuturor Sfinţilor, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu