Dynamic Glitter Text Generator at TextSpace.net
Multi-styled Text Generator at TextSpace.net

sâmbătă, 7 mai 2011

Randuieli bisericesti

Raluca întreabă:
1. Imi doresc sa stiu ce randuieli sa respect dupa ce am primit Sfanta Impartasanie. Intreb pentru ca mi se par contradictorii unele pe care le stiu: faptul ca ar trebui sa nu sarut icoanele timp de 3 zile, dar mananc cu lingura in acest timp sau imi ating buzele de cana cand beau apa.
2. Este permis pentru o femeie ca in perioada ciclului menstrual sa ia parte la slujbele Bisericii stand in pridvor sau la intrarea in naos, avand grija sa nu se atinga de cele sfintite? Daca nu, cat timp trebuie respectata aceasta interdictie? Dar la intalnirile duhovnicesti ce se tin inBiserica? Este pacat daca luam anafura si aghiazma in acest interval de zile?
3. Imi este permis sa trec pe pomelnic numele unei persoane despre care stiu ca traieste in afara randuielilor bisericesti? Spre exemplu unul din parinti daca traieste necununat? Pe pomelnicul pentru pomenirea la Sfantul Maslu pot fi trecute numele celor din afara ortodoxiei?
4. Cand nu se fac inchinaciuni sau metanii?
5. Este adevarat ca in Saptamana Luminata nu se mai face canonul primit de la duhovnic?
6. Este gresit sa se stea in genunchi pe tot parcursul Liturgiei?
7. In zilele de sarbatoare se interzice sa ne ingrijim de cele ce tin de igiena personala? Spre exemplu spalatul pe cap Duminica. Dumnezeu sa va rasplateasca daruirea!

Răspunsuri

Pr. Constantin Sturzu raspunde:
Să le luăm în ordine:
1) Să avem mare grijă după ce ne-am împărtășit să nu scuipăm în acea zi sau, din neatenția noastră, să ajungem să vomităm. După împărtășanie, în biserică, se ia anafură și se bea un păhărel de vin. La masa care urmează să mâncăm și să ne clătim bine gura, înghițind apa (sau vinul sau vreun suc). În felul acesta încercăm să înghițim orice posibilă rămășiță din sfintele taine. Începând de a doua zi dimineață însă, putem să ne spălăm pe dinți, să sărutăm icoanele sau mâna preotului etc. Aveți dreptate când atrageți atenția că e o falsă evlavie să nu săruți icoana, dar să-ți lipești buzele de lingură sau de furculiță.
2) Femeia poate intra în biserică și în timpul ciclului menstrual, dar să nu se atingă de catapeteasmă sau să se împărtășească (de obicei se stă în pridvor sau în pronaos). Cu atât mai mult poate lua parte la întâlnirile duhovnicești. Problema de la care a plecat această interdicție aplicată femeii în această perioadă lunară vine și din rațiuni practice, și anume din aceea că, pe vremuri, nu existau obiecte de igienă suficient de sigure și se întâmpla uneori ca o femeie să păteze cu sânge prin biserică. În zilele noastre, această problemă e foarte ușor de rezolvat. Din punctul meu de vedere (dar și al unor specialiști în liturgică - a se vedea conferința Părintelui Petru Pruteanu ținută la Iași în acest post),femeia poate lua aghiazmă și anafură în această perioadă.
3) Putem trece pe pomelnic și persoane care trăiesc în afara rânduielilor bisericești, dar să facem această precizare în dreptul numelui lor. Slujitorii îi pomenesc pe toți cei trecuți acolo, dar sunt situații în care unii nu pot fi pomeniți la proscomidie (slujba pregătitoare pentru Sfânta Liturghie, când se scot părticele). La fel e și în cazul Sfântului Maslu. Faceți precizarea pe pomelnic că respectiva persoană nu este ortodoxă. Ne putem ruga pentru ea, dar taina Sfântului Maslu nu se poate săvârși (ca oricare altă taină sau ierurgie) decât celor de credință ortodoxă.
4) Nu facem metanii de obicei în perioada de după Sfintele Paști, eventual până la Rusalii, ca să gustăm din bucuria/demnitatea de fii ai Domnului, stând în picioare în fața Sa.
5) Săptămâna luminată e o perioadă specială, într-adevăr, din acest punct de vedere. Cred că atunci se poate și fără a face canonul primit la spovedanie, dar e mai bine să-l și întrebați pe duhovnic în sensul acesta.
6) Dacă stați în genunchi pe tot parcursul Liturghiei din evlavie, nu e greșit. Dacă o faceți din comoditate, atunci e greșit. În general sunt însă momente în care se stă în picioare și momente în care se stă în genunchi. E bine să vedem și ce se întâmplă în jurul nostru. Dacă toți stau în picioare la un anumit moment, iar noi în genunchi, atunci atragem atenția asupra noastră și creăm tulburare.
7) Ne spălăm chiar și în zile de sărbătoare. Dumnezeu ne cere ca atunci să îngrijim mai cu râvnă de sufletul nostru, de cele duhovnicești, nu să ne neglijăm trupul, lăsându-l murdar.
Să aveți pace în suflet și răspuns bun inimă de la Domnul!
(Pr. Constantin Sturzu)

sursa:doxologia.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu